شبکه های اجتماعی مفهوم جدیدی نیستند. انسانها از قرنها پیش که گرد آتش مینشستند و برای یکدیگر داستان میگفتند در حال تشکیل شبکه های اجتماعی بودند.
اما چیزی که باعث شده است امروز، شبکه های اجتماعی بیشتر از همیشه مورد توجه قرار بگیرند، به وجود آمدن ابزارهای دیجیتال و کمک آنها به توسعه شبکه های اجتماعی بوده است.
بنابراین، برای تعریف شبکه های اجتماعی باید ابتدا سه مفهوم را از یکدیگر تفکیک کنیم:
آنچه در ادامه میخوانید:
سرویسهای توسعه شبکه های اجتماعی
سرویسهای دیجیتال توسعه شبکه های اجتماعی
تولید محتوا برای شبکه های اجتماعی
مقاله های مرتبط با شبکه های اجتماعی
شبکه های اجتماعی، اصطلاحی است که برای نخستین بار در سال ۱۹۵۴ توسط جان بارنز که در حوزهی انسان شناسی اجتماعی فعالیت میکرد، ابداع شد.
او تحقیقی در مورد گروههای اجتماعی در بخشی از نروژ انجام میداد و اصطلاح شبکه اجتماعی را در آن تحقیق برای توصیف رابطه بین انسانها و تحلیل مکانیزمهای ارتباطی و خصوصاً تصمیم گیری آنها به کار برد.
اگر ما هم بخواهیم به تعریف شبکه های اجتماعی از نگاه او رجوع کنیم، میتوانیم بگوییم:
شبکه های اجتماعی، هنگامی به وجود میآیند که ساختاری از گرههای مرتبط به هم شکل میگیرند.
هر گره، یک فرد یا یک گروه یا یک سازمان است.
شبکه اجتماعی، به معنای نمایش و مطالعهی ارتباط بین این گره ها و جریان دانش و اطلاعات بین آنهاست.
[ مطالعه بیشتر: شبکه های اجتماعی انسانی ]
با این شکل از تعریف شبکه های اجتماعی، همانطور که در ابتدا توضیح دادیم، شبکه های اجتماعی قدمتی به اندازهی انسان بر روی کره زمین دارند و البته میتوان گفت مطالعهی علمی و ساختاریافتهی این شبکه ها، از سال ۱۹۵۴ آغاز شده است.
[مطالعه بیشتر: تحلیل شبکه های اجتماعی چیست؟]
شاید برای شما جالب باشد که یکی از ابزارهای موتورهای جستجو هم برای رتبه بندی سایتها (در بحث #سئو) تحلیل صفحات وب به عنوان یک شبکه اجتماعی است. شبکه ای که گرههای آن را به جای انسانها، صفحات وب تشکیل میدهند.
با توجه به تعریف عمومی ارائه شده از شبکه های اجتماعی، هر فضایی که با هدف شکل گیری و تسریع و تسهیل رشد شبکه های اجتماعی به وجود بیاید، یک سرویس شبکه اجتماعی یا SNS خواهد بود.
شاید بتوان سازمانهای مردم نهاد (سمنها یا NGOها) را به عنوان یکی از بهترین نمونههای سرویسهای توسعه شبکه اجتماعی حول یک محور خاص و موضوع مشخص، مطرح کرد.
DSNS ها، همان چیزی هستند که مردم در زبان روزمره خود، به آن شبکه های اجتماعی میگویند.
گوگل پلاس، لینکدین، فیس بوک، اینستاگرام، توییتر و سایر #پلتفرمهای مشابه، ابزارهای دیجیتالی هستند که برای ایجاد شبکه های اجتماعی و توسعه آنها طراحی شدهاند.
درسهای تولید محتوا برای شبکه های اجتماعی در متمم در قالب یک مجموعه درس مستقل تحت عنوان ابزارها، مثالها، روشها و توصیههای تولید محتوا ارائه شدهاند.
در این درسها، به مطالبی مانند انتخاب لحن مناسب برای محتوا، تولید محتوا برای وبلاگها، استفاده از پادکستها و فهرستها، تولید محتوا برای اینستاگرام و نیز سوالهای مناسب برای استخدام تولیدکننده محتوا پرداختهایم.